Recenzje

Smaczne czytanie i gotowanie

„Jadłonomia po polsku” to kolejna książka Marty Dymek, dzięki której kuchenne rewolucje będą dla nas nie tylko inspiracją do przygotowania smacznych posiłków, lecz również ciekawą zabawą ze składnikami, których połączenie będzie ucztą dla naszych kubków smakowych. Dzięki tej książce codzienne gotowanie nie będzie nudnym obcowaniem w kuchni, lecz doskonale spędzonym czasem, którego zwieńczeniem będą smaczne potrawy. Książka ta jest kopalnią inspiracji do ubarwiania stołu, w przepyszne dania i przekąski. Od dziś gotowanie i smażenie będzie dla nas samą przyjemnością. A kosztowanie niezwykłym przeżyciem, wręcz celebracją naszych kuchennych dokonań. Autorka dowodzi, że jedzenie nie jest tylko zaspokojeniem swoich potrzeb żywieniowych, lecz równoprawną częścią kultury. Pani Marta nie próbuje odtwarzać kuchni polskiej. Zamiast tego dzieli się przepisami na dania po naszemu. A myślę, że każdy z nas znajdzie w tej książce swój kawałek smacznych porcji z przepisami, które zrewolucjonizują kuchnie w naszych domach. Książka zawiera sześć rozdziałów, uświadamiając nam, że w gastronomii „doświadczamy więcej niż czterech pór roku”. Autorka dowodzi, że na naszym stole goszczą: przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, przedzimie i zima. Myślę, że każda z tych pór, jest doskonałą okazją to kosztowania bogactw natury, które zagościć mogą na naszych talerzach. To, co ważne wszystkie przepisy nie zawierają składników, których nie znajdziemy na sklepowych półkach.

Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak gotować warzywa strączkowe, jak gotować kaszę i ryż, jak obchodzić się z aquafabą, jak przygotować grzyby, to „Jadłonomia po polsku” przychodzi do Was z pomocą. Lecz nie tylko te informację, mogą być dla nas inspiracją do wzbogacenia swojej kuchni. Przepis na rewolucyjny pasztet, czy też receptura przygotowania budyniu chałwowego pobudziły mój apetyt. A jeśli chcecie poznać sekret naleśników doskonałych, to „Jadłonomia po polsku” zdradza sekrety przygotowania tego rarytasu. Łazanki ze szparagami i młodą kapustą to istna rozkosz dla naszego podniebienia. W książce znajdziecie wiele przepisów oraz inspiracji, które sprawią, że każdy dzień w kuchni nie będzie kulinarnym wspomnieniem poprzedniego, lecz odkrywaniem dobrodziejstw kulinarnej natury. Każdy przepis opatrzony jest ilustracją przyrządzonych potraw, co jeszcze bardziej podkręca nasze apetyty. Kolejnym smaczkiem tej publikacji są przepisy dodatkowe, z których czerpać możemy pełnymi garściami. Marta Dymek ponownie dowiodła, że gotowanie jest „zrozumiałe i pyszne”, a my możemy gotować „w zgodzie z naszymi smakami, chęciami i możliwościami”. To, co ważne Pani Marta jest autorytetem w tej dziedzinie. Jest autorką kultowego roślinnego bloga Jadłonomia. Współpracuje również z polskimi magazynami kulinarnymi, a od 2015 roku prowadzi autorski program kulinarny „Zielona Rewolucja Marty Dymek” na kanale Kuchnia +. Jest również ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Pani Marto dziękuję za smaczne inspiracje! Za egzemplarz książki serdecznie dziękuję Wydawnictwu Marginesy https://marginesy.com.pl/

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

jeszcze chwilka…